[ad_1]
WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange Cuma günü ABD’ye iadeyi önlemek için yaptığı teklife bir darbe daha aldı. İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, iade kararına onay verildikten sonra yeşil ışık yaktı. İngiltere Yüksek Mahkemesi tarafından onaylandı Nisan içinde.
Assange, ABD’de casusluk suçlamasıyla aranıyor ve kendisini Irak ve Afganistan’daki savaşlar hakkında gizli bilgileri yayınlamak için askeri veri tabanlarını hacklemekle suçlayan 18 sayılık bir iddianameyle karşı karşıya. Assange, iade edilmekten kaçınmak için yedi yıl boyunca Londra’daki Ekvador büyükelçiliğine sığındı, ancak 2019’da sığınma hakkı geri çekildiğinde tutuklandı. O zamandan beri, Birleşik Krallık mahkemelerinde iade davasıyla mücadele ediyor. İçişleri Bakanı’ndan yeşil ışık yakmak, iade sürecindeki son adımlardan biri.
İçişleri Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, “2003 tarihli Suçluların İadesi Yasası uyarınca, emrin verilmesini yasaklamak için hiçbir neden yoksa, Dışişleri Bakanı bir iade emri imzalamalıdır” dedi. “İade talepleri, yalnızca bir yargıç davanın çeşitli yönlerini değerlendirdikten sonra devam edebileceğine karar verdiğinde İçişleri Bakanına gönderilir.”
WikiLeaks yaptığı açıklamada, bunun “basın özgürlüğü ve İngiliz demokrasisi için kara bir gün” olduğunu ve Patel’in “doğru olanı yapma” yetkisinde olduğunu söyledi. Assange’ın temyiz için dört günü bulunuyor. WikiLeaks, Assange’ı ailesine (bir karısı ve iki küçük oğlu var) iade etmek ve “hepimiz için ifade özgürlüğünü yeniden kazanmak” için mücadeleye devam edeceğini söyledi.
Assange suçlu bulunursa 175 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir, ancak ABD hükümeti muhtemelen dört ila altı yıl arasında bir hapis cezasıyla karşı karşıya kalacağını söyledi. Mücadelenin merkezinde, Assange’ın ABD’ye iade edilmesi ve hapishane sistemi içinde tutulması halinde nasıl muamele göreceğine dair endişeler var. Daha önce iade, Assange’ın akıl sağlığına yönelik risk nedeniyle bloke edilmişti, ancak bu karar Aralık ayında devrildi ABD’nin güvencesi sayesinde.
Bunlar arasında Assange’ı Colorado’daki bir üst düzey hapishane olan ADX’te tutmayacağına veya “özel idari tedbirlere” tabi tutmayacağına dair bir söz de vardı. ABD ayrıca Assange’ın suçlu bulunması halinde cezasını orada çekmesi için Avustralya’dan yapılacak bir başvuruyu kabul edeceğini de kabul etti (Assange bir Avustralya vatandaşıdır). Son olarak ABD, Assange’ın ABD’de tutulması halinde uygun klinik ve psikolojik tedavi göreceğini garanti etti.
İçişleri Bakanlığı sözcüsü Cuma günü yaptığı açıklamada, “Bu durumda, Birleşik Krallık mahkemeleri Bay Assange’ı iade etmenin baskıcı, adaletsiz veya sürecin kötüye kullanılması olacağını tespit etmedi” dedi. Ayrıca iadenin, adil yargılanma ve ifade özgürlüğü hakkı da dahil olmak üzere insan haklarıyla bağdaşmayacağına ve ABD’deyken, sağlığı da dahil olmak üzere uygun şekilde muamele göreceğine karar vermediler.”
[ad_2]