Daha iyi bir Google arama deneyimi için 13 ipucu ve püf noktası

[ad_1]

Hiç durup internetin insan varlığını ne kadar değiştirdiğine hayret ettiniz mi? Tarihte başka hiçbir zaman ortalama bir insanın bu kadar çok bilgiye erişimi olmamıştı. Evet, aptalca şeyler için de kullanıyoruz, ancak internet bağlantısı olan herkes, dillerden otomobil mekaniğine, müziğe ve roket bilimine kadar aklına koyduğu her şeyi öğrenebilir. Akıllara durgunluk veriyor.

Bilgiye bu sınırsız erişim harika ama aynı zamanda bunaltıcı da olabilir. Google’a “roket bilimi” yazarsam, 0,7 saniyede 190 milyon sonuç alıyorum. Aslında roket bilimi hakkında bilgi edinmek isteseydim – ki bilmiyorum – nereden başlayacağımı bile bilemezdim.

Elbette bu sonuçları daha spesifik arama terimleriyle daraltabilirim. Ancak bu, Google’ın arama yeteneklerinin yüzeyini zar zor çizebilir. Chris Hladczuk olarak Twitter’da yazdı, “Doğru kullanırsanız, Google dünyadaki en güçlü araçtır. Ancak gerçek şu ki, çoğu insan onu emer.”


Bu doğru. Birçoğumuz, istediğimiz veya ihtiyaç duyduğumuz bilgileri bulmak için Google’ı gerçekten etkili bir şekilde nasıl kullanacağımız hakkında hiçbir fikrimiz yok. Google’ı her zaman kullanırım ve bunda oldukça iyi olduğumu düşünürdüm, ancak Hladczuk’un ipuçlarını okuduktan ve daha fazla araştırma yaptıktan sonra, kendime biraz zaman ve emek kazandırmak için Google oyunumu geliştirmemin pek çok yolu olduğunu fark ettim.

İşte hepimizin kullanabileceği daha iyi Googling için 13 ipucu ve püf noktası:

İçindekiler

1. Google’ın önceden ayarladığı tek tıklamalı filtrelerden yararlanın.

Google, arama sonuçlarınızın en üstünde görünen önceden ayarlanmış filtre kategorileriyle arama sonuçlarını daraltmayı kolaylaştırır. Bu çok kolay gibi görünebilir, ancak orada olduklarını bilmiyorsanız bunları görmezden gelmek kolaydır. Yalnızca haber hikayeleri veya yalnızca arama konunuz için görseller istiyorsanız, arama sonuçları sayfasının üst kısmındaki “Haberler” veya “Görseller”i tıklarsınız.

Daha fazla filtrelemek için sağdaki “Araçlar”a tıklayın. Kullandığınız diğer filtrelere bağlı olarak tarihe (Haberlerde), belge türüne (Kitaplarda), süreye veya kaliteye (Videolarda) vb. göre sıralayabilirsiniz. Yalnızca bu yerleşik filtreleme araçlarını kullanmak, Google arama deneyiminizi çok az bir çabayla büyük ölçüde geliştirecektir.

Google’ın önceden ayarlanmış filtreleri, tek tıklamayla arama sonuçlarını daraltmanıza yardımcı olur.

Google.com üzerinden ekran görüntüsü

2. Sonuçlarınızda istemediğiniz kelimeleri ortadan kaldırmak için eksi işaretini (-) kullanın.

Diyelim ki George Bush’un başkanlığını araştırmak istiyorsunuz ama ilk Bush’u istiyorsunuz, George W. Bush değil. Google’da “George HW Bush” olabilir, ancak oğlu cumhurbaşkanlığına aday olmadan önce kendisine atıfta bulunulan şey genellikle bu değildi.

Sonuçlara dahil edilmesini istemediğiniz bir kelime veya kelime öbeğinin önüne kısa çizgi veya eksi işareti koymak, o kelime veya kelime grubunu aramadan eleyecektir. Google’da “George Bush -W.” Google’a George Bush için sonuçları çıkarmasını söyler, ancak “W” olmadan. işte! Tüm kıdemli Bush sonuçları.

3. Tırnak işaretleri (” “) size tam ifade sonuçları verir.

Aynı anda birden fazla kelimeye göz atmak size karışık bir sonuç torbası verebilir. Arama, tüm kelimeleri içerecek, ancak mutlaka sırayla değil. Tam bir ifade arıyorsanız, bunu tırnak içine alarak Google’a bildirin.

4. Belirli bir web sitesinde arama yapmak için iki nokta üst üste (:) kullanın.

Upworthy’nin köpeklerle ilgili tüm makalelerini görmek istediğinizi varsayalım. “dogs:upworthy.com” yazın ve Google size tüm yavru içeriğimizi verecektir. (Genel olarak konuşursak, URL’ye .com veya .org veya uzantı ne olursa olsun girmelisiniz, ancak “dogs:upworthy” de çalışır.)

5. Belirli bir dosya türünü mi arıyorsunuz? Google’a (filetype 🙂 ile söyle.

Baba şakalarının yazdırılabilir bir PDF’sini gördüğüne ama onu nerede bulduğunu hatırlayamadığına yemin eder misin? “Baba şakaları” araması size bir PDF bulmak için beklemeniz gereken milyonlarca sonuç verir. Ancak Google arama çubuğunuza “kötü baba şakaları dosya türü:PDF” yazarak yalnızca PDF’leri arayabilirsiniz.

6. Yaklaşık işareti (~) ile benzer veya eş anlamlı terimleri arayın.

Bölgenizde bir İspanyolca öğretmeni bulmak istediğinizi söyleyin. “Yerel İspanyolca öğretmeni” araması ayrıca İspanyolca öğretmenleri, eğitmenleri vb. için arama sonuçlarını da getirir. (Google bunun bir kısmını sezgisel olarak yapar, ancak sonuçların tek bir kelimeye fazla odaklandığı durumlar olabilir.)

7. Yıldız işaretiyle boşluk doldurma araması yapın

.

Amerikalıların yüzde kaçının COVID-19 için aşılandığını bilmek ister misiniz? Vahşi doğada kaç gorilin kaldığını bilmek ister misiniz? “*COVID için aşılanan Amerikalıların yüzdesi” ve “* vahşi doğada kalan goriller” araması, bu kesin sayıları sonuçlarınızın en üstüne getirecektir.

Tek bir tıklama ile bir bahşiş hesaplayıcıyı yukarı çekin.

Google.com üzerinden ekran görüntüsü

8. Bir an önce bir ipucu hesaplayın veya bir zamanlayıcı ayarlayın.

“Bahşiş hesaplayıcı” araması, herhangi bir web sitesine tıklamak zorunda kalmadan basit, kullanışlı bir bahşiş hesaplayıcı getirir. Şık.

Ve arama çubuğuna “zamanlayıcı” ve kaç dakika istediğinizi yazarak bir zamanlayıcı ayarlayabilirsiniz. Zamanlayıcı otomatik olarak başlar ve bittiğinde bip sesi çıkarır. (Tarayıcı penceresini kapatmayın.) Basit bir “kronometre” aramasıyla bir kronometre de açabilirsiniz.

9. Taşıyıcının web sitesine gitmek zorunda kalmadan bir paketi takip edin.

Tek yapmanız gereken herhangi bir takip numarasını kopyalayıp Google arama çubuğuna yapıştırmak. Önce USPS, UPS veya FedEx web sitelerine gitmenize gerek yok. Sadece doğrudan Google’a.

10. Havayolunun web sitesine gitmek zorunda kalmadan bir uçuşu takip edin.

Takip numarası gibi, Google arama çubuğuna uçuş numaranızı (örn. DL 275) girmeniz yeterlidir. Basit.

11. Hızlı tanım kontrolleri yapın ve farklı yerlerde saat ve hava durumuna bakın.

Bazen Google’ın kullanımı, varsaydığımızdan daha sezgiseldir. “Şaşırtma”nın ne anlama geldiğine bakmak ister misiniz? Çevrimiçi bir sözlük aramanıza gerek yok. Arama çubuğuna “gizlemeyi tanımla” yazmanız yeterlidir. (Yakın olduğun sürece doğru yazmana bile gerek yok.) Büyükannenin yaşadığı yerde havanın nasıl olduğunu mu merak ediyorsun? Güncel koşulları öğrenmek için “hava durumu Orlando” araması yapın. Yurtdışındaki arkadaşınızla iletişim kurmak için çok mu geç olduğunu bilmeniz mi gerekiyor? Geçerli yerel saati almak için “Barcelona saatini” arayın.

12. Aynı anda birden çok web sitesinde Creative Commons lisanslarıyla kullanımı ücretsiz görseller arayın.

İlişkilendirme gereksinimleri olsun ya da olmasın, kullanımı ücretsiz olan fotoğrafları bulmak sıkıcı olabilir. Ancak neye tıklamanız gerektiğini biliyorsanız, Google’da Creative Commons License fotoğraflarını bulmak kolaydır.

İstediğiniz görsel için arama teriminizi yazın (“rahat kedicikler” deyin), ardından Görseller’i, ardından Araçlar’ı, ardından Kullanım Hakları’nı ve ardından Creative Commons Lisansları’nı tıklayın.

(Hızlı başvuru: Görseller > Araçlar > Kullanım Hakları > Creative Commons Lisansları)

Bir resme tıkladığınızda, “Lisans ayrıntıları”na tıklayabilirsiniz ve bu size fotoğraf için hangi Creative Commons lisansının geçerli olduğunu söyleyecektir, böylece onu nasıl ilişkilendireceğinizi bileceksiniz.

13. Nereden geldiklerini veya başka nerede paylaşıldığını görmek için görüntüleri ters çevirin.

Bir görselin nereden geldiğini bulmaya çalışmak istiyorsanız, görsel URL’sini kullanarak veya onu images.google.com’a yükleyerek görselin kendisini kullanarak arama yapabilirsiniz. Sadece kamera simgesine tıklayın ve URL’yi yapıştırın veya resmi yükleyin; arama sonuçları size resmin internette yaşadığı tüm yerleri gösterecektir.

Bonus: Sadece eğlenmek için Google arama çubuğuna “eğik” yazmayı deneyin.

Google’ın perde arkasındaki kişilerin aptalca bir mizah anlayışı var, bu yüzden onu kullandığınızda ne elde edeceğinizi asla bilemezsiniz. Ayrıca aramaya “pacman oyna” yazabilir ve aslında mini bir Pac-Man oyunu oynayabilirsiniz. Kim biliyordu?

Google, çoğumuzun kullandığından çok daha fazla açıdan inanılmaz derecede faydalı bir araçtır ve umarız bu ipuçları, onu tam potansiyelinden yararlanmanıza yardımcı olur. Dijital okuryazarlık için mutlu aramalar ve üç alkış!

[ad_2]
,

Leave a Comment